Piwo to napój wysokokaloryczny, zatem spożyte w nadmiarze oraz w połączeniu z różnego rodzaju przekąskami może spowodować, że dostarczymy do organizmu więcej kalorii, niż ten potrzebuje, a zatem wygenerujemy dodatni bilans energetyczny. Każdy nadmiar spożytych kalorii w ciągu dnia może być przyczyną przyrostu masy ciała oraz innych, niekiedy poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Niestety zalecanym niekiedy w internecie bardzo niebezpiecznym pomysłem jest proponowanie głodzenia się w ciągu dnia w celu bezkarnego wypicia piwa.
Ten pomysł nie ma ani jednego korzystnego odbicia dla naszego organizmu. Dzieje się tak chociażby dlatego, że alkohol sam w sobie zaburza metabolizm cukru, hamując glukoneogenezę i glikogenolizę – odpowiednio produkcję i rozkład przechowywanego cukru. Oba te procesy są potrzebne do utrzymania równowagi stężenia glukozy we krwi. W konsekwencji samo spożycie piwa może powodować hipoglikemię – zbyt niski poziom cukru we krwi. Z drugiej strony piwo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (110) – wyższy od samej glukozy, przez co gwałtowny spadek cukru we krwi może poprzedzać jego gwałtowny wzrost. Dlatego też ogólnie zaleca się spożywanie piwa z posiłkiem zawierającym węglowodany złożone. Spożywanie go z węglowodanami prostymi (żywność wysoce przetworzona, fast-foody, słodycze, ale także soki smakowe), które zbyt szybko podnoszą poziom cukru we krwi, może prowadzić do zwiększonej odpowiedzi na insulinę, powodując ponownie hipoglikemię.
Spożycie piwa – cenne wskazówki:
- Planując spożycie piwa, warto zaplanować całodzienne menu
Polecanym jest realizowanie całodziennego żywienia w myśl zasady 20 na 80, tak aby 80% posiłków charakteryzowało się korzystnym wpływem na zdrowie, a pozostałe 20% wpływem nieco mniej korzystnym lub po prostu neutralnym. Zatem dobrze, aby wcześniejsze potrawy i dania były źródłem węglowodanów złożonych (ciemne pieczywo, pełnoziarniste kasze, brązowy ryż/makaron), warzyw i owoców, białka w postaci jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki, lekkostrawnych mięs (najlepiej drobiowych) czy też ryb. - Posiłek poprzedzający spożycie piwa – niekoniecznie tłusty
Przed samym sięgnięciem po piwo należy pamiętać o wcześniejszym spożyciu posiłku. Powszechnie uważa się, że tłuszcz zmniejsza wchłanianie alkoholu, jednak badania naukowe nie wskazują jednoznacznie na taki efekt działania tłuszczu. Posiłek poprzedzający spożycie piwa powinien być zbilansowany, i zawierać również bardziej lekkostrawne tłuszcze. Dobrze, jeśli ich źródłem będą awokado, orzechy czy tłuste ryby morskie. Lepiej wystrzegać się tłustych marynat i smażonych mięs czy kiełbas. - Całodzienne nawodnienie
Należy pamiętać o dobrym nawodnieniu – dzienna norma dla kobiet wynosi 2 litry płynów na dzień, a dla mężczyzn 2,5 litra płynów na dzień. Najlepiej, jeśli znaczna ich część pochodzi ze spożycia wody mineralnej. - Potrawy niezalecane do piwa
Tłuste frytki, smażone mięso, fast foody to najczęstsze wybory tych, którzy mają zamiar sięgnąć po piwo. Dodatkowo jako zakąski na stole umieszczane są słone przekąski, w tym chipsy czy paluszki. Ze zdrowotnego punktu widzenia to najgorsze wybory z możliwych. Piwa nie powinno się łączyć z wysokokalorycznymi, ciężkostrawnymi, tłustymi posiłkami (makarony, pizze, smażone mięso, warzywa strączkowe, tłuste, ciężkie sosy). Słone przekąski to dodatkowo potężna dawka soli, która powoduje, że organizm zaczyna się odwadniać. W konsekwencji w celu ugaszenia pragnienia możliwe jest spożycie jeszcze większej ilości orzeźwiającego piwa, a że alkohol również odwadnia to niestety ryzyko powszechnego kaca zwiększa się. - Piwa nie powinno łączyć się z nabiałem
Mleko, maślanka, jogurty i kefiry nie są dobrymi kompanami dla alkoholu. Alkohol sprzyja ścinaniu białka, co może spowodować ból żołądka czy niestrawności. - Produkty, których nie wolno łączyć z piwem – napoje energetyzujące
W skład popularnych energy drinków wchodzi kofeina, która ma silnie pobudzające działanie. Wymieszanie jej z wysokoprocentowym alkoholem jest niekorzystne dla zdrowia, a bywa więc niebezpieczne. Taki drink podrażnia błędnik i zakończenia nerwowe, nadmiernie pobudza i może powodować problemy z sercem. Badania wskazują, że osoby pijące mieszankę alkoholu i energy drinków czują się mniej pijane niż osoby pijące sam alkohol. To dlatego, że kofeina zawarta w energetykach neutralizuje uspokajające działanie alkoholu, przez co ma się wrażenie, że alkohol nie działa. To zgubne uczucie może doprowadzić do przedawkowania alkoholu i ciężkich powikłań. - Potrawy zalecane do piwa
Posiłki stanowiące najlepsze połączenie do piwa to przede wszystkim dania lekkie, w tym sałatki, pieczone i grillowane warzywa z dipem na bazie ziół i jogurtu, gotowane, pieczone czy grillowane mięsa (drobiowe) i ryby doprawione ziołami z dodatkiem kasz czy razowego pieczywa.
Przekąski do piwa, które warto stawiać na stole, to między innymi orzechy i orzeszki ziemne – nieprażone, bez panierki – oliwki, warzywa pokrojone w słupki z sosem jogurtowym czy hummusem. Z kolei aby nie dopuścić do odwodnienia, warto przeplatać piwo napojami bezalkoholowymi, w tym (najlepiej) wodą.
Rada Eksperta
Uwzględniając powyższe zasady, warto wspomnieć o połączeniach różnych gatunków piw z konkretnymi daniami. Podobnie jak w przypadku innych alkoholi piwa mogą stanowić doskonały dodatek podkreślający smak serwowanych dań. Poniżej przedstawiono kilka przykładów.
Witbier, czyli białe piwo pszeniczne warto łączyć z daniami z ryb i owoców morza, ponieważ jego delikatny owocowy aksamitny smak stanowi doskonałe uzupełnienie tego typu dań. Świetną propozycją do witbiera będzie zatem pieczona ryba, np. halibut czy dorsz lub risotto z owocami morza.
American Amber Ale to piwo dobrze pasujące do pieczonych i grillowanych dań drobiowych z dodatkiem orzechów (np. laskowych), rukoli czy też ziół (bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn, tymianek).
American IPA to doskonały dodatek do dań przygotowanych z mięsa wołowego.
Piwo porter oraz inne ciemne piwa tworzą dobre połączenie z deserami owocowo-orzechowymi, z dodatkiem lukrecji oraz toffi.